attachment-image

Lentokoneita armeijalle!

Kattojärjestömme Perussuomalaiset Nuoret otti kannanotossaan ”Koko Suomea on puolustettava” 21.1.2019 kantaa sen puolesta, että Puolustusvoimille on hankittava riittävä määrä kalustoa ja mm. viime aikoina tapetilla ollut hävittäjähanke on toteutettava vähintään asevoimien arvioiden vähimmäismääräksi määrittelemässä mittaluokassa.

Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten henkinen edeltäjä Akateeminen Karjala-Seura toimi aktiivisesti maanpuolustuksen ja myös ilmavoimien kalustohankintojen hyväksi.

Vuosina 1934 ja 1935 AKS järjesti kansalaiskeräyksen, johon se kutsui mukaan kaikki ylioppilaskunnat ja osakunnat. Ylioppilasliike järjesti valtakunnallisen ”Lentokoneita armeijalle” -keräyksen, jonka puheenjohtajina oli AKS:läisiä. Puolustusneuvoston puheenjohtaja, sotamarsalkka Mannerheim antoi hankkeelle julkisen tukensa. Keräys tuotti miljoona markkaa, joilla onnistuttiin ostamaan yksi lentokone, halvin ja yksinkertaisin, mutta kuitenkin. Tuisku -harjoitus- ja koulukone luovutettiin ilmavoimille Senaatintorilla keväällä 1936 pidetyssä ylioppilaiden maanpuolustusjuhlassa, jossa AKS:n puheenjohtaja piti puheen. Mannerheimin ehdotuksesta kone sai nimen ”Pilven veikko”. Keräyksen tuloksena perustettiin Akateeminen Ilmasuojeluyhdistys ja erilaisia keräyksiä ilmavoimien hyväksi järjestettiin myöhemmin lisää.

HAPSU tukee PS-Nuorten kannanottoa ja vaatii AKS:n sanoin:

Lentokoneita armeijalle!