Helsingin PS-Nuoret vaatii vapaapalokunnille tolkullista tekemistä

Kuva: Tommi Nummelin - Vanha Paloaut

Helsingin PS-Nuoret moittii Helsingin pelastuslaitoksen tapaa kohdella kaupungin vapaapalokuntia kakkosluokan palokuntina, joille ei anneta ensivasteen hälytystehtäviä kuin varsin poikkeuksellisesti. Sen sijaan kaupunki käyttää vapaapalokuntiaan lähinnä ”kekäleenpotkintakeikoilla”, vahtimassa palopaikkoja, jotka ammattipalokunta on jo sammuttanut.

Kun huomioidaan, että valtakunnallisella tasolla sopimuspalokunnat ovat mukana noin 60 %:ssa kaikista hälytystehtävistä, usein ensimmäisenä paikalle saapuvana yksikkönä, Helsingin tapa käyttää vapaapalokuntiaan on todella poikkeuksellinen.

Vapaapalokuntatoiminta aloitetaan usein hyvin nuorena, palokunnan nuoriso-osastossa. VPK onkin monelle nuorelle paitsi harrastus, myös sosiaalinen ympäristö – omanlaisensa nuorisotalo. Helsingin tapa kohdella vapaapalokuntiaan on kuitenkin johtanut tilanteeseen, jossa yhä harvempi nuori pääkaupungissa kiinnostuu harrastuksesta.

”Nuoret liittyvät vapaapalokuntaan, koska tahtovat tehdä jotakin merkityksellistä – sammuttaa tulipaloja. Sen sijaan heille annetaan vanhentunut kalusto ja toisen luokan tehtäviä. Pelastuslaitokselta heruu kiitosta ja lämmintä kättä, mutta luottamusta ei haluta osoittaa. Tarjolla on yöllistä kekäleenpotkintaa, josta täytyykin aamulla jatkaa suoraan kouluun tai töihin.” Toteaa Jarmo Keto, Helsingin Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja.

Säästöpaineiden keskellä kamppailevan kaupungin tulisi vastuuttaa ammattilaisten kanssa samat kuntotestit läpäisseitä vapaaehtoistoimijoitaan rohkeammin. Helsingin PS-Nuoret vaatii, että kaupunki antaa vapaapalokunnille tekemistä, jolla on tarkoitus.

Kannanotto PDF-muodossa
Lisätietoa:

Jarmo Keto
Helsingin PS-Nuorten puheenjohtaja
045 130 4640
jarmo.keto@ps-nuoret.fi