attachment-image

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat säilöön

Perussuomalaiset Nuoret iloitsee tuoreesta sopimuksesta, joka helpottaa palautuksia EU:n ja Irakin välillä. Sen ansiosta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten järjestelmälliset kotiinpalautukset voivat käynnistyä tänä vuonna. PCA-yhteistyösopimus, joka sisältää velvoitteen vastaanottaa toisen osapuolen alueella laittomasti oleskelevia, ratkaisee osan Suomeakin koskettaneista pitkäaikaisista ongelmista laittoman maassaoleskelun suhteen. Suomelta on puuttunut asian kannalta elintärkeä kahdenvälinen palautussopimus Irakin kanssa.

Otamme askelia oikeaan suuntaan. Tähän asti turvapaikkapäätöksillä ei ole käytännössä ollut väliä, sillä irakilaiset ovat voineet jäädä maahan joka tapauksessa. Onneksi tämä räikeä epäkohta korjataan ja usko lailliseen esivaltaan palautetaan”, toteaa Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila.

Vaikka aikaansaatu sopimus on hyvä, se ei vielä ole turvapaikkapolitiikan sateentekijä, vaan pikemminkin asia, jonka olisi pitänyt olla jo vuosia sitten kunnossa. Suomen ei pidäkään tuudittautua nyt uuden sopimuksen autuuteen, vaan tehdä tarvittavat kansalliset päätökset, jotta sopimuksen mahdollistamat toimenpiteet käytännössä saadaan aikaiseksi. Ehdottomasti tärkein näistä on kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden järjestelmällinen säilöönotto, jotta tulijat eivät painu maan alle piileskelemään palautuksilta. Nykyinen käytäntö on erittäin ongelmallinen paitsi kansalaisten turvallisuuden myös jo olemassa olevan perustuslain kannalta.

Jatketaan hyviä päätöksiä! EU:n ja Irakin välinen sopimus on vain kuollut kirjain, mikäli kielteisen päätöksen saaneet tosiasiallisesti pääsevät palautuksia pakoon. Otetaan heidät säilöön. Näin otettaisiin askel kohti perustuslain (9 §) kirjausta, jonka mukaan vain laillisesti maassa oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa”, selventää Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtaja Juha Karjalainen.

Lisätietoja:

Samuli Voutila

puheenjohtaja, Perussuomalaiset Nuoret ry

0400 988 960

samuli.voutila@ps-nuoret.fi

Juha Karjalainen

varapuheenjohtaja, Perussuomalaiset Nuoret ry

044 012 0022

juha.karjalainen@ps-nuoret.fi