Mäkkärivero on talonpojan tappolinja

Keskustanuoret ehdottivat Suomeen ”mäkkäriveroa”, jossa ”roskaruoan”, energiajuomien, makeisten ja limsojen verotusta kiristettäisiin. Keskustanaiset vaativat suositusta kotiintuloajoista sekä vanhemmille että lapsille.

Keskustassa on iskenyt vahva tarve holhota suomalaisia juuri ennen kunnallisvaaleja. Äänestäjien on hyvä tietää keskustalaisten näkemykset, sillä sitä saa, mitä äänestää. Keskustanuorten ehdotus iskisi kipeästi maatalouteen ja pikaruoka-alaan, joista jälkimmäinen palkkaa paljon nimenomaan nuoria.

Mäkkärivero todennäköisesti lisäisi rajan yli tapahtuvia ostoksia Virosta, Venäjältä ja Ruotsista. Tanskassa on ollut voimassa rasvavero vasta vajaan vuoden, mutta sen lakkauttamista harkitaan, koska vero on useiden arvioiden mukaan ajanut tanskalaiset ostamaan yhä enemmän elintarvikkeita rajan takaa Saksasta.

Rasvaveron vuoksi Arla laski Tanskassa maidontuottajille maksamaansa hintaa alkuvuonna, joten on todennäköistä, että vastaavanlainen vero aiheuttaisi vastaavanlaisia toimenpiteitä Suomessa.

–  Keskustanuorten mäkkärivero on talonpojan tappolinja. Maanviljelijä tarvitsee voita leivän päälle. Ei ole olemassa ”roskaruokaa”, sillä valtaosa tällä nimellä kutsutusta pikaruuasta on Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista laadukkaasti valmistettua, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Makeiset ja virvoitusjuomat ovat jo valmiiksi veronalaisia. Keskustanuorten ehdotus ohjaisi kulutusta halvempiin ja usein laadultaan heikompiin merkkeihin. Ei ole olemassa tutkimustietoa, että mäkkärivero ohjaisi kuluttajia vähärasvaisempien tuotteiden pariin.

– Yhteiskunnan puuttuminen verotuksen keinoin ruokatottumuksiin on ongelmallista, sillä ravintotieteilijöidenkään keskuudessa ei ole aina yhtenäistä mielipidettä kunkin ravintoaineen terveellisyydestä, Perussuomalaisten Nuorten pääsihteeri Simo Grönroos huomauttaa.

Perussuomalaiset Nuoret katsoo, että valtion tulee keskittyä perinteiseen valistustyöhön, kotimaiseen lähellä tuotettuun kouluruokaan ja luopua suunnitellusta sokeriverosta.