Pienten synnytyssairaaloiden toiminta turvattava

Rakenneuudistus

23.9.2014

Perussuomalaisten Nuorten mielestä vuoden alusta voimaanastuva päivystysasetus on muutettava vähintään synnytysten osalta. Säädetty asetus edellyttää synnytyksiä hoitavilta sairaaloilta ympärivuorokautista hätäsektiovalmiutta sekä valmiutta saada lastentautien erikoislääkäri nopeasti päivystysyksikköön, asetus astuu voimaan synnytysten osalta 1.6.2015. Näillä vaatimuksilla ollaan tulevina vuosina sulkemassa useita hyvästä palvelustaan tunnettuja synnytysyksikköjä, koska vaatimuksia ei voida sairaaloissa täyttää.

– Tällaiset vaatimukset ovat suuressa ristiriidassa äidin ja vastasyntyvän turvallisuuteen pyrkivän hoidon kanssa. Pienten synnytyssairaaloiden laittaessa lapun luukulle tulevat jo muutenkin kasvussa olleet matkasynnytykset lisääntymään. Turvallisuuteen pyrkivä asetus toimii siis itseään vastaan, toteaa Perussuomalaisten Nuorten kunta- ja aluepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Matti Pinola.

Päivystysasetuksen muuttamiseksi synnytysten osalta kerätään ympäri Suomen allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen. Aloitteessa korostetaan, että matkalla syntyvän kuolemisriski on tutkimusten mukaan kuusinkertainen, ja on huomioitava ettei etenkään ambulansseissa ole saatavilla päivystysasetuksen vaatimaa lastentautien erikoislääkäriä. Perussuomalaiset Nuoret vaatii, että Suomen on laitettava rohkeasti lasten ja äitien turvallisuus etusijalle, sillä sitä ollaan nyt heikentämässä säästöjen ja keskittämisen varjolla.

– Monessa kaupungissa sairaaloiden muukin toiminta joutuu tulevaisuudessa ahtaalle, jos synnytysyksiköt lakkautetaan, Pinola lisää huolestuneena.

Maamme pienet synnytyssairaalat ohjaavat jo nykyään riskisynnyttäjät ennakoivalla periaatteella suoraan suurempiin synnytyssairaaloihin, joissa lastenlääkäri on aina paikalla. Ei ole syytä lähteä korjaamaan toimivaa mallia. Huomionarvoista on myös se, että ainoastaan yhdessä synnytyksessä tuhannesta tarvitaan välittömästi lastenlääkärin hoitoa. Keskeistä onkin, että huonokuntoisena syntynyttä lasta on aluksi hoitamassa asiantunteva hoitoryhmä.