Suomessa on kriminalisoitava vaikutusvallan väärinkäyttö

Suomalaisten korruptiotutkijoiden mukaan Suomessa on paljon rakenteellista korruptiota. Esimerkiksi kunnissa tyypillinen tapaus on tarjota urakkatöitä päättäjien lähipiirissä toimiville yrityksille.

– Suomessa korruptio ei ole avointa viranomaisten lahjontaa, vaan hyvä veli –verkostoja, jossa etuja jaetaan kaverilta toiselle. Paha veli –verkosto kostaa korruption paljastajalle, huomauttaa Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Esimerkiksi Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen, ministeri Heidi Hautalan (vihr) ja Kevan toimitusjohtaja Merja Ailuksen (kesk) tapaukset ovat nostaneet maan tavan julkiseen keskusteluun.

Perussuomalaiset Nuoret esittää, että Suomessa kriminalisoidaan lahjusten lisäksi myös vaikutusvallan väärinkäyttö eli korruptio. Lainsäädäntöön on kirjattava korruptio käsitteenä ja hallintolaissa esitettyjä viranhaltijoiden esteellisyysperusteita on valvottava tarkemmin. Vaadimme Suomeen laajaa tutkimusta, jossa elinkeinoelämän, poliitikkojen, virkamiesten ja valtionyhtiöiden keskinäiset sidonnaisuudet selvitetään.