Suomi maksaa EU:lle yli 6,9 miljardia euroa?

12.9.2014

Suomen nettojäsenmaksu Euroopan unionille nousee tänä vuonna noin 1150 miljoonaan euroon. Kasvu on tavattoman suuri, sillä summa on lähes kaksinkertainen verrattuna viime vuoden 604 miljoonan euron nettomaksuun.

Asukasta kohti nettomaksu oli viime vuonna 112 euroa ja tänä vuonna jo 210 euroa. Keskivertoperhe maksaa ”EU-maksua” noin 840 euroa vuodessa, jos perheessä on kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Suomi on ollut EU:ssa vahva nettomaksaja jo vuosikausia. Aiemmin Suomen kerrottiin rahoituskaudella 2014-2020 maksavan EU:lle 3,64 miljardia euroa enemmän kuin mitä saamme. Se tekisi keskimäärin 520 miljoonaa euroa vuodessa, joten nyt näyttää siltä, että ennuste ylitetään roimasti.

– Suomi maksaaa EU:lle kuuden vuoden rahoituskaudella 6,9 miljardia euroa, mikäli 1,15 miljardin nettomaksuosuus toteutuu joka vuosi, kertoo Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Stubbin hallitus päätti budjetissaan ottaa tänä vuonna 500 miljoonaa euroa valtion eläkerahastolta. Sattumalta summa on samaa suuruusluokkaa kuin Suomen nettomaksun korotus. Lisäksi hallitus on leikannut lapsilisiä.

– Stubbin hallitus leikkaa lapsiperheiltä ja eläkeläisiltä ja siirtää Brysselin byrokraateille, paheksuu Elo.