Vapaaehtoisuutta korkeakouluopiskeluun

Perussuomalaiset Nuoret ihmettelee hallituksen esitystä, jonka mukaan kaikki AMK-opiskelijat pakkoliitetään opiskelijakuntaan. Perussuomalaiset Nuoret katsoo, että opiskelijakuntien pakkojäsenyys rikkoo perustuslaissa mainittua yhdistysmisvapautta.

– Miksi muille opiskelijajärjestöille ei anneta samoja etuoikeuksia? Tuhannet maksavat jäsenet kelpaisivat mille tahansa yhdistykselle. Pakollinen opiskelijakunnan jäsenyys tarkoittaa sitä, että kilpailevat yhdistykset asetetaan eriarvoiseen asemaan, muistuttaa koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Aleksi Hernesniemi.

Ylioppilaskuntien tai opiskelijakuntien pitkä perinne ei oikeuta pakkojäsenyyteen, koska samalla perusteella voitaisiin oikeuttaa pakkojäsenyys myös ammattiliitossa tai kirkossa. Pakkojäsenyyksien sijaan korkeakouluissa tulisi siirtyä kohti vapaaehtoisuutta. Opiskelijalla tulee olla yhtäläinen oikeus valita oma edunvalvojansa kuten työntekijällä. Korkeakouluopiskelijat ovat täysi-ikäisiä ja osaavat itse päättää, tarvitsevatko opiskelijakunnan tai ylioppilaskunnan palveluita.

– Ylioppilaskuntien jäsenmaksut nousevat jatkuvasti, joten todennäköisesti sama kävisi myös opiskelijakunnissa. Ainoa tapa välttää opiskelijakunnan jäsenmaksu olisi erota koulusta. Se on kestämätön tilanne, huomauttaa koulutuspoliittisen työryhmän jäsen Hiski Wiikinkoski.