Venäjälle on esitettävä nootti suomalais-ugrilaisten kansojen oikeuksista

Ulkoministeriön muistio paljastaa, että Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisissa syyskuussa puhunut Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski kutsui suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyötä venäläisvastaiseksi liikehdinnäksi. Venäläisministerin mukaan Suomi aivan kuten muutkin suomalais-ugrilaiset kansat ovat erottamaton osa venäläistä maailmaa.

“Venäjä lyttää tylysti suomalais-ugrilaiset kansat. Mikä järkyttävintä, ministeri Medinski käytännössä pitää Suomea erottamattomana osana historiallista Venäjää. Itsenäinen ja suvereeni Suomi ei voi hyväksyä miltään maalta tällaisia lausuntoja. Venäjälle on esitettävä virallinen nootti,” vaatii Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Suomalais-ugrilaisten kansojen parissa heimotyötä tekevä Suomalaisuuden Liitto perustettiin vuonna 1906 voimakkaan suomalaiskansallisen herätyksen innoittamana. Perustajajäsenet tulivat kaikista silloisista suomenkielisistä puolueista.

Perussuomalaisten kansanedustajien Juho Eerolan ja Jussi Niinistön sekä yli 30 muun edustajan allekirjoittamassa lakialoitteessa Suomalaisuuden Liitolle ehdotetaan valtiontukea.

On aika jälleen yhdistää voimat yli puoluerajojen ja myöntää valtiontuki Suomalaisuuden Liitolle, jolla on heimotyöhön tarvittava kunniakas historia ja osaaminen. Ministeri Medinskin näkemykset perustelevat tuen tarpeen.

Suomen on entistä määrätietoisemmin ja rohkeammin puolustettava suomalais-ugrilaisten kansojen oikeuksia kahdenvälisissä suhteissa Venäjän kanssa ja kansainvälisillä foorumeilla ilman suomettumisen painolastia.