Ylioppilaskunnat eivät puhu kaikkien äänellä, mutta laittavat jokaisen opiskelijan maksamaan politiikantekonsa

Perussuomalaisten Nuorten kannanotto
Julkaisuvapaa

Suomessa jokaiselle kansalaiselle on taattu perustuslaissa yhdistymisvapaus, ja siksi Perussuomalaiset Nuoret vaatii hallitusta korjaamaan yliopisto-opiskelijoiden epätasa-arvoisen aseman ammattikorkeakouluopiskelijoihin nähden poistamalla ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden.

Pääosin punavihreällä energialla ladatut ylioppilaskunnat suoltavat ulos yleispolitiikkaa kaikkien jäsentensä suulla, halusi pakkomaksun suorittava opiskelija sitä tai ei. Opiskelija ei voi edes aloittaa opintojaan ennen kuin ylioppilaskunta on käynyt opiskelijan kukkarolla. Ammattikorkeakoulussa opiskelijat saavat lain mukaan itse päättää, liitetäänkö heidät politiikkaa tekevän toimijan jäseneksi. Opiskelijat ovat siis keskenään räikeän epätasa-arvoisessa asemassa.

Ilmoittauduin juuri uudelle lukukaudelle ja esimerkiksi itse maksoin 109 euron pakkojäsenyysmaksun. Sen jälkeen vihastutti lukea vasten tahtoani tukemastani ylioppilaslehdestä kaksi negatiivista juttua puoluetoveristani Olli Immosesta. Tilanne on logiikaltaan yhtä härski, kuin jos SYL:n puheenjohtaja Jari Järvenpää pakotettaisiin liittymään Perussuomalaisiin ja maksamaan jäsenmaksua ja sen jälkeen Perussuomalaiset tekisivät politiikkaa hänenkin suullaan ja rahoillaan. En ikinä hyväksyisi tällaista, selventää PS-Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Pakkojäsenyyden poistaminen myös pakottaa ylioppilaskunnat pysymään asiassa, sillä opiskelijan edunvalvonnasta lipsuminen yleispolitiikkaan tarkoittaisi tällöin jäsentulojen menettämistä.

Liitteenä kootusti pakkojäsenyydestä aiheutuvat kulut opiskelijoille yliopistoittain vuonna 2015. Vähiten joutuu maksamaan Helsingissä, eniten Vaasassa.

Lisätiedot:

Sebastian Tynkkynen
Puheenjohtaja
Perussuomalaiset Nuoret
p. 0400 988960
sebastian.tynkkynen@ps-nuoret.fi

Julkaistu 1.9.2015 klo 9.25