EU:n manalan hirviöt

Teksti: Sanna Antikainen

 

Syyt EU-kriittisyyteen piilevät Euroopan unionissa itsessään. Byrokraattisissa rakenteissa, epädemokraattisuudessa ja sekavassa tukipakettipolitiikassa. Useat eivät tiedä, että viime vuonna oli kahdeksastoista kerta, kun tilitarkastajat eivät hyväksyneet EU:n tilinpäätöstä.

Mitä EU:n manalassa luotu kolmipäinen hirviökoira Kerberos, jota myös vakautusmekanismeiksi kutsutaan (ERVM, ERVV, EVM), käytännössä tarkoittavat? Mikä on EU:n oma kyklooppi (TARGET2 ja LTRO), josta ei liiemmin puhuta? Millaiset riskit Suomella on muhimassa? Totuus on taruakin ihmeellisempää.

 

Sekasotku auttaa liittovaltion luomista

Tässä vaiheessa Maija ja Matti Meikäläiset ovat jo aivan sekaisin. Voimme toki tuudittautua hyväuskoisuuteen ja uskotella itsellemme: ”Eiväthän ne ole kuin takauksia”, kuten demarit toteavat. Takaukset tosin voivat tulla maksuun ja riski siihen on olemassa varsinkin Kreikan osalta. Yleisesti ottaen demarien näkemys kertoo suurimman ongelmamme: vakava ymmärtämättömyys euron kiemuroista.

Ymmärryksen puute ei ole mikään ihme, sillä eurouskovaisia auttaa koko EU:ta vaivaava sekasotkuisuus. Asiat ovat niin mahdottoman suuria ja vaikeaselkoisia, tahallisesti ja tahattomasti, että tavallisen ihmisen on niitä vaikea ymmärtää. Ehkä helpompi olisi vain tuudittautua uskomaan, että kyllä ”viisaammat” hoitavat, vaan entä jos näillä ”viisaammilla” ei olekaan Suomen etu mielessään? Suomessa Katainen ja Kokoomus petailevat eliitin ykkösjoukkueessa itselleen mukavia pestejä. Jutta ”Täti Tiukka” Urpilainen koki mahalaskun ja muuttui ”Täti Niukaksi”. Niukasti ajetaan kansallista etua.

 

Syntyy Kerberos EU-manalassa

Kerberos on kreikkalaisen mytologian kolmipäinen hirviökoira ja se vartion manalan porttia. EU:n oma Kerberos vartioi, että liittovaltiota kannattavien eli federalistien luoma poliittinen valuutta, euro, ei luhistu.

Ensimmäinen Kerberos-hirviökoiran päistä on Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi ERVM. Syntymäajankohta toukokuu 2010. ERVM:llä ”hoidettiin” Irlanti ja Portugal. Euroopan komissio hankki varat markkinoilta ja laittoi ne rahastoon, josta autettiin vaikeuksiin joutuneita maita. Vakuutena toimi unionin budjetti, jossa on mukana jäsenmaa Suomi. Tästä Suomen laskennallinen enimmäisosuus on valtiovarainministeriön mukaan 1,6 prosenttia eli euroissa 960 miljoonaa.

ERVV eli Euroopan rahoitusvakausväline syntyi jo kesäkuussa 2010. ERVV on Luxemburgilainen osakeyhtiö. EU kiersi omia säädöksiään: euromaiden suora tukeminen kun on kielletty. ERVV:n loivat euromaat mukaan luettuna Suomi, jota johti keskustalainen pääministeri. Takausvastuut euromailla ovat 780 miljardia ja Suomen laskennallinen osuus on 1,80 prosenttia eli 17,2 miljardia euroa korkoineen. ERVV laskee markkinoille joukkolainoja ja lainoittaa näin vaikeuksiin joutuneita euromaita. Suomi on ollut mukana takaamassa näitä joukkolainoja.

Kolmas Kerberoksen päistä on Euroopan vakausmekanismi eli EVM, joka on jälleen kerran Luxemburgiin perustettu osakeyhtiö. Suomen eduskunta hyväksyi EVM-sopimuksen 21. kesäkuuta 2013 eduskunnan määräenemmistöllä.

Viimeinen pää, joka kesäkuun 2013 jälkeen hoitaa myös muiden päiden tehtävät, on kooltaan huimat 700 miljardia. EVM:lle on maksettu 80 miljardin euron osakepääoma ja sille on vaadittaessa maksettava lisää pääomaa 620 miljardin euron verran. Maksajina toimivat eurooppalaiset veronmaksajat. Suomalaisten veronmaksajien laskennallinen osuus on noin 1,8 prosenttia eli 12 miljardia.

Hirviömäisin piirre EVM:ssä on se, ettei sitä voida haastaa oikeuteen. Sen työntekijät ovat koskemattomia eikä tämän osakeyhtiön asiakirjoja tai arkistoja voi altistaan tutkinnalle.

 

Kyklooppi vaanii

Kykloopit ovat kreikkalaisessa mytologiassa raakoja ja villejä. Sellainen on Target 2 -järjestelmä, joka välittää Euroopan keskuspankin sisällä tilisiirtoja. Se yhdistää toisiinsa luottolaitoksia, pankkeja ja pörssejä. Miten tämä liittyy eurokriisiin? Kun kriisimaan pankit tarvitsevat lainaa, ottaa kyseisen maan keskuspankki lainaa Euroopan keskuspankilta (EKP). Tällöin kyseisen maan Target-saldo muuttuu negatiiviseksi. Ongelmallista on, että eräät kriisimaat ovat antaneet maidensa pankkien tehdä suorituksia ilman, että heillä on ollut saman verran omia euroja takataskussa. Vastaavasti Suomen kaltaisilla mailla on tämän takia saamisia järjestelmästä eli positiivinen Target-saldo.

LTRO-luototus on EKP:n ohjelma, jossa EKP tarjosi pankeille satoja miljardeja euroja halpaa lainaa. Vanhoja velkoja on yksinkertaisesti maksettu uusilla veloilla. Moraalikato on todellinen.

Mikä tässä kaikessa voisi olla mahdollisesti räjähdysherkkä? Entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen kuvailee TARGET2-järjestelmän ongelmia Emumunaus-kirjassaan näin: ”Target2-saldot eivät ole ongelma niin kauan kuin Euroopan rahaunioni ei kaadu. Jos kuitenkin koko EMU tilttaa, syntyy ongelma, jonka suuruus riippuu järjestelmän sisäisistä saldoista.”

EU:ssa ja eurossa on kaksi merkittävää ongelmaa: vakava moraalikato ja erittäin vakava demokratiavaje, joista jälkimmäisestä kertoo EVM:n koskemattomuus. LTRO ja Target 2 kertovat moraalikadosta. Eurokriisi olisi voitu hoitaa myös toisella tavalla. Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mukaan EU:lla olisi ollut vaihtoehtoja; se olisi voinut erottaa kriisimaat eurosta, laittaa ne velkasaneerauksen ja devalvoida.

EU valitsi moraalikadon ja epädemokratian tien. Jos näin merkittävä poliittinen elin kärsii näistä kahdesta poliittiseksi perisynniksi rinnastettavasta ongelmasta, sitä voi hyvällä syyllä kutsua pimeyden ytimeksi.

 

(Kirjoitus on julkaistu Rahvas-lehdessä 1-2/2014)